A Netflix négy perc alatt forradalmasította a kézzel rajzolt anime látványvilágát

Oszd meg a cikket másokkal is:

Váratlanul jelent meg a Netflix angol műsorkínálatában a Sol Levante japán anime rövidfilm (kizárólag angol nyelvre állított profillal rendelkező előfizetőknek), amit két évig készítettek egyedi 4K, HDR és Dolby Atmos technológiával, és máris történelmi a jelentősége.

Slider

Mindössze négy perc elég ahhoz, hogy a Netflix forradalmasítsa a kézzel rajzolt anime látványvilágát, amelyet a Sol Levante új szintre emelt, és rögtön a Netflix legfontosabb animéjévé vált.

A Sol Levante kísérleti animációs projekt a Netflix és a Production I.G. együttműködésének köszönhető, amelynek célja az első kézzel rajzolt anime 4K HDR minőségű előállítás. A történelmi jelentőségű projektet az I.G. Akira Saitoh közreműködésével a Netflix kreatív mérnöke, Haruka Miyagawa felügyelte.

A hivatalos tájékoztatás szerint a nagyfelbontású (HDR) tévék és okostelefonok népszerűségének köszönhetően a Netflix szeretné forradalmasítani a hagyományos kézzel rajzolt ainimék látványvilágát, amik még jobban alkalmazkodnak az új technológiai elvárásokhoz, ezáltal a művészek innovatív módon tudják kifejezni saját történeteiket.

Azonban az animációk felbontásának ilyen fokú növelése azzal jár, hogy az alkotóknak a megszokott B5 papírlapoknál nagyobb felületre kell rajzolni, vagy a megszokotthoz képest sokkal nagyobb felbontással kell az alapokat beszkennelni, ami a hagyományos módszerekkel szinte lehetetlen. Itt jön a képbe a nagyfelbontású digitális rajztábla, viszont a legtöbb japán anime művész nem rendelkezik ehhez szükséges képzéssel vagy felszereléssel, hogy munkájukat ilyen feltételekkel digitálisan is el tudják készíteni.

Ebben talált partnerre a Netflix egy japán produkciós társaságban a Production I.G.-ben, amely olyan projektekről ismert, mint a Ghost in the Shell és a Kill Bill anime. Maga a technológia nem élvez Netflix vagy az I.G. kizárólagosságot, így a Sol Levante “nyílt forrásának” köszönhetően más stúdiók is megismerhetik az ebben rejlő lehetőségeket. Tehát a jövőben további hasonló anime tartalmak várhatóak, hiszen a Sol Levante elkészítése forradalmi lépés az ultra felbontású, nagy dinamikatartományú képi világgal és Atmos hangzással rendelkező aimék között, és elképzelhető, hogy a Netflix egyik legjobb animációs címét, a Castlevaniát is párosítják majd az új 4K HDR technológiával. Ha ez megtörténik, egészen elképesztő látványban lesz részünk, és ez még csak a kezdet.

Érdemes megnézni a elkészítéséről szóló kisfilmeket is:

The Making of Sol Levante, a 4K and HDR hand-drawn anime short | Netflix

Born from an experimental project between Netflix and Production I.G, Sol Levante is one of the world’s first 4K and HDR native hand-drawn anime shorts. In t…

The Sound of Sol Levante: Bringing Immersive Audio to 4K HDR Anime | Netflix

Sound Supervisor and Re-recording Mixer Will Files, Sound Designer Matt Yocum and Composer Emily Rice explain how they used immersive capture and Dolby Atmos…

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója