Streaming kisokos 3. rész: Így neveld a Netflixed

Oszd meg a cikket másokkal is:

Minisorozatunkban összeszedünk pár pro-tippet, amivel megbízhatóbbá tehetjük az ajánlásokat és még ritkaságokra is bukkanhatunk.

A Sorrend Urai – A Saját listám használata

Látszólag nem tűnik fontos funkciónak, mert hiszen tudom én, hogy mit akarok nézni, meg úgysem találom ki előre. Majd lapozgatok, aztán úgyis jön valami.

Slider


Persze lehet így is, de lehet úgy is, hogy előnyödre fordítod ezt a kis fícsört. A nyilvánvaló miértek mellett (nem kell félórát lapozgatnod, mire találsz valamit, ami igazán érdekel, a múltkor találtál csomó jó cuccot, aminek a felét úgyis elfelejted legközelebbre, stb) ez a lista egyszerű működési elven alapszik, amit csodálatosan ki lehet használni: Azt teszi előre, ami a legvalószínűbb, hogy tetszeni fog. A lista a 99%-os egyezéssel rendelkező filmekkel kezdődik, és a vége nálam 53%-nál megáll.


Az előző részben (Link az első részhez) taglaltuk, hogy ez mi alapján történik, tehát az ott tanultakat felhasználva tudatosan építgethetjük a Netflix rólunk kialakult véleményét. Megállapítottuk, hogy ha „minél jobban megleped az algoritmust, annál sokrétűbb ajánlásokat fogsz kapni.”

Mivel a százalékokat a többi felhasználóval való egyezéseid hozzák létre, sosem lesznek 100%-ban megbízhatóak (ahogy senki ízlése sem 100%-ban ugyanolyan, mint a másé), de lehet rá edzeni… Ha a listád élén elhelyezett film nem talál be, és megnézés után lepontozod, a zöld százalékok meg fognak változni, és a listán lévő filmek mozogni fognak előre-hátra. Nagyon érdekes figyelni, hogy egy számodra kevésbé érdekes film, hogy kúszik fel, vagy egy nagy érdeklődéssel várt darab, hogyan köt ki pár hét múlva a listád végén.

Remek teszt az egészre, ha egy-egy ilyet megnézel. Nálam például a Good Time utolsó előttiből most már kitartóan első 99%-kal (kb 50-60 film van a listámon), a Raising Dion (Szuperhőst nevelek) viszont elképesztő ugrásokat produkál le-föl – általában lefelé nagyobbakat, így már eléggé a végén jár. Nagyon kíváncsi vagyok ezekre a filmekre! Tehát a tényleg hihető százalékok elérése érdekében érdemes kicsit zavarba hozni a rendszert.

Pro-tipp:

Ha nagyon olyan hangulatodban vagy, hogy tényleg bármi jöhet, és tökmindegy, hogy mit nézel éppen, érdemes a Saját listád végéről – tehát a Netflix szerint a neked valószínűleg nem tetsző filmek közül – választani. Ilyenkor benne van a pakliban, hogy tényleg szar lesz, de ugyanakkor valamiért rátetted a listádra, nemigaz? Ha egy ilyen film bejön, és felszavazod, az elképesztően felborítja listád sorrendjét. És ez jó! Mert ez azt jelenti, hogy „tisztul” a rendszerben az ízlésed megítélése, és egyre jobban hihetsz a listád elején lévő filmekben.

Előfordulhat, hogy a Saját lista végén lévő pár filmnél nincs is ott az a bizonyos zöld szám. Ilyenkor a Netflixnek halványlila gőze sincs róla, hogy mi a francnak tetted a megnézendők közé. Ez a bizonyíték arra, hogy nem minden kiszámítható. Ez az emberi tényező, amit mindenféle algoritmusok sem képesek előre kitalálni.

Az oldal ingyenes és főként reklámok nélkül működik. Ha szeretnéd támogatni a munkámat, most egy kávé árával is megteheted.
Slider

Továbbra is fontos, hogy ne próbáld mesterségesen manipulálni a dolgokat, azaz tényleg csak olyan filmeket értékelj, amit már láttál, és fontos, hogy a saját ízlésed szerint szavazz! A tesóval, haverral, csajoddal/pasiddal fenntartott közös fiók mást fog eredményezni. De ez már egy másik téma, amit persze hasonló részletességgel legközelebb körbejárunk.

Következő rész:

Streaming kisokos 4. rész: Így neveld a Netflixed

Írta: SoZi
Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója