A Netflix kötelezővé tette a HDR-t az összes új műsoránál

Oszd meg a cikket másokkal is:

Meglehet, a 8K tévék lassan már piacra kerülnek, viszont még hosszú évekre vagyunk attól, hogy ez a brutális felbontás általános formában megjelenjen a filmkészítésben is, mivel az Ultra HD 4K is még csak most kezd a különböző online platformokon standardként elterjedni.

Az őrületes streaming harcban fontos szerepet játszik a különböző tartalmak képi felbontása, mivel rengetegen nézik az ilyen műsorokat okostévén, és már nálunk is jelentősnek számít a 4K tévék piaca, mivel sok háztartás rendelkezik ilyen felbontású készülékkel (és néhány mobil is képes már erre). A Dolby Vision vagy HDR10 + képes streaming műsorokat pillanatnyilag csupán a Netflix, az Apple TV+ és az Amazon Prime Video kínál az előfizetőknek.

A megfelelő HDR opcióval rendelkező tévékkel vagy mobilokkal ez a felbontás már nagyon pazar látványt garantál. A nagy dinamikatartományú tévék a megszokott tévékhez képest sokkal szélesebb fényerő- és színtartományt képesek megjeleníteni, így az ezzel a technikával készült műsor élénk színű képet ad, amelyek jobban hasonlítanak arra, ahogy a szemünk látja a való világot.

Az elmúlt napokban tartották Észak-Lengyelországban (Toruńban) a Energa Camerimage film és videó konferenciát, amin kiderült, hogy a Netflix alapkövetelménnyé tette, hogy az összes eredeti (original) filmjét vagy sorozatát HDR-formátumban kell felvenni és így továbbítani az erre a csomagra előfizető felhasználóknak.

Ennek köszönhetően a nézők valamennyi eredeti tartalom esetében sokkal jobb minőségű vizuális képet fognak látni az arra alkalmas tévéken, azonban néhány hollywoodi operatőr nem annyira örült a rögzített szabványnak, mivel előfordult, hogy a Netflix vezetői az utolsó pillanatban közölték a kötelezettséget.

Ide tartozik Roberto Schaefer is, aki a Chris Evans főszereplésével készült Vörös-tenger Búvárparadicsom (The Red Sea Diving Resort) operatőre volt, és kissé nehezítette a munkáját a HDR felvételére vonatkozó új szabályozás, mivel a döntésről az utolsó pillanatban értesült, és nem a produkció kezdeti szakaszában.

Mindezek mellett a Netflix minőségű műsorkészítésre irányuló törekvése, a HDR szabvány megteremtése hosszútávon sokat jelenthet a streaming piacon, amit valamennyi előfizető megérez majd a különböző eszközökön, és az újgenerációs mobiloknak köszönhetően hamarosan nem csak az okostévék előnyére fog válni.

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója