Végre megszólalt a Netflix a felgyorsított tartalmakkal kapcsolatban

Magyarországon elsőként mi foglalkoztunk a témával, hogy a Netflix egy kiválasztott felhasználói csoport számára elkezdte tesztelni a tartalmak változó sebességű lejátszását. Egy mai blogbejegyzésben a Netflix végre reagált az alkotók és a felhasználók felháborodására, ami több lényeges részletre is kiterjedt.

A tervezett újítás ellen több neves filmes felemelte már a szavát, többek között Judd Apatow, Aaron Paul és Brad Bird. A Netflix azonban kijelentette, hogy szó sincs arról, hogy a forgalmazók megváltoztatnák a műsorok lejátszási sebességét, és hasonló funkcióval már a klasszikus DVD lejátszók is rendelkeztek.

A Netflix alelnöke, Keela Robinson elismerte, hogy legutóbbi tesztük tiszteletreméltó visszacsatolást nyújtott az új funkció kapcsán, szerinte nagyon is érzékenyen vették az alkotók aggodalmait, ezért a nagyképernyőt (bigscreen) nem is vonták be a tesztelésre. A Netflix azt is elmagyarázta, hogy a rendszer automatikusan korrigálja a film vagy sorozat hangmagasságát, amikor felgyorsítja vagy lelassítja a tesztelt funkcióval. Sőt, a Netflix alkalmazás azt sem engedélyezi a tesztcsoportba tartozó felhasználók számára, hogy eltérő lejátszási sebességet állítsanak be alapértelmezettként, hanem minden lejátszás alkalmával külön kellene beállítaniuk.

Robison blogbejegyzésében azzal érvelt, hogy a szolgáltatás tulajdonképpen segítséget nyújthat azoknak a felhasználóknak, akik idegen nyelvű tartalmakat néznek, vagy azoknak, akik kedvenc jeleneteiket szeretnének többször újra visszanézni, és ezáltal újabb részleteket fedeznek fel a jelenetből. Azt is elmondta, hogy a szolgáltatást maguk az előfizetői is erőteljesen kérték, azonban ígéretet tett arra, hogy a Netflix valamennyi visszajelzést figyelembe vesz mielőtt eldöntené, hogy változó lejátszási sebességű funkciót adna hozzá új szolgáltatásként az alkalmazásához.

Rengeteg ismert színész és rendező vagy filmes szakíró megnyilvánult már a témával kapcsolatban, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a Netflix elég szigorú protokoll alapján változtat a meglévő applikációin, gondoljunk csak bele a Spotify mintájára tervezett ajánlási listára, ami azóta is tesztüzemmódban várja a végső bevezetést.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.