Hegyeshalomtól a Budai Várig: Magyar streaming körkép

Oszd meg a cikket másokkal is:

Egyelőre meglehetősen keveset tudunk az Apple TV+ hazai specifikációiról, és a Netflix esetében sem közöltek hivatalos dátumot, hogy mikortól vált át magyarra az angol nyelvű kezelőfelület, így egyetlen biztos közvetlen előfizetéses (direct-to-consumer, D2C) magyar paicra szánt streaming szereplő van, a HBO GO.

Ez akkor is tény, ha a fenti bizonytalanság akár heteken belül biztossá válhat, hogy az Apple már a legtöbb saját gyártású műsorához magyar bevezetőt és szinkront varázsolt, valamint a Netflix is tucatjával okádja magából a magyar szinkronos tartalmakat. A sokak által várt Disney+ viszont még baromi messze van Hegyeshalomtól, a Budai Vár online bevételéről pedig még ne is beszéljünk. Lehet majd trükközni különböző VPN módszerekkel és rejtett IP címekkel, de egy szabadságot és kényelmet biztosító szolgáltatás esetében sokkal jobban örülnénk, ha erre 2020-ban már nem lenne szüksége a magyarnak, igazam van?

Tehát e jelenlegi állás szerint egyedül a HBO GO rendelkezik 100%-os hazai támogatással, teljes körű magyar nyelvű segítségnyújtással, a Netflix pedig a maga fura bóbita kommunikációs gyakorlatával egyszer csak előbújik a lázas háttérmunka rejtekéből. Mert erre rohadt nagy igény mutatkozik, és nem csak azért mert a Netflix egy jól marketingelt életérzés bevált eszközével már előre beágyazta magát a hazai köztudatba, hanem a piacnak, s nekünk felhasználóknak is jót tesz a kiélezett streaming verseny. De mit kezdjünk az Apple TV+-al?

Apple TV+ The Morning Show

Ez már akkor is érdekes kérdés volt, amikor elsőként hallottam az almás cég ilyen irányú szándékairól. Kétségtelen, hogy az embertelen mennyiség pénzével és egyéb brutális mértékű erőforrásával az Apple még a holdra is saját stúdiót tudna építeni, bármelyik produkciós cég csukott szemmel írná alá a szerződést, hogy saját műsorokat készítsen a cégnek, de ennek azért van egy másik oldala is.

Ha jól olvastam, kezdetben az Apple TV+ 9 saját sorozattal és egy dokuval készül a hazai premierre, 1890 Ft/hó áron. (The Moring Show, See, Dickinson, For All Mankind, Snoopy az űrben, Az elefántkirálynő, Helpsters, Szellemíró, Servant, Truth Be Told) Ehhez az ajánlathoz csapták hozzá, hogy minden új Apple termék vásárlása esetén egy év ingyenes TV+ előfizetés jár, egyszerre 6 családtag használhatja online vagy offline, és ultra 4K és Dolby Atmos hangzás kápráztatja el a nagyérdeműt. Abba most ne menjünk bele, hogy az éppen esedékes új iPhone mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és hogy az ígért havi egy új műsor mennyire lesz tartható a későbbiekben, de a fenti deal csupán az évek óta tartott Apple felhasználói filozófiát erősíti, hogy adunk valami igazán prémiumot, amit senki sem tud, ami értékálló és időszerű.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Angol nyelvű előzetes

Lássuk a realitást, hogy mire számíthatunk hazai fronton az Apple TV+-streaming szolgáltatástól: Novembertől 10 műsor 1890 Ft/hó(ha nem vettünk új telefont vagy millás számítógépet), aztán havi plusz eggyel nő a lista. Ez tavaszra már 15-16 saját minőségi tartalmat jelent, feltehetően magyar szinkronnal és teljes körű magyar supporttal. Ha addig marad az ember előfizető, mondjuk májusig, akkor már 11.340 Ft-ot fizetett ki, és valószínűleg valamennyi műsort legalább 5x újranézte (és a többi 5 haver is). De a tartalmak érkeznek továbbra is havonta, egy komolyabb mozijegy áráért, ezért azt nem érezhetjük, hogy át lennénk verve, hiszen valószínűleg minőségi tartalmat kapunk a szolgáltatásért, de mi lesz itthon 2020 májusában?

HBO GO (esetleg HBO Max), és komplett Netflix úgy 3-4 ezer magyar szinkronos (de legalább magyar feliratos) tartalommal, és küszöbön áll a Disney+ is, szintén jelentős mennyiségű dedikált magyar tartalommal. A kérdés továbbra is az, hogy mindezek fényében ha az Apple-re nem eszközgyártóként, hanem tartalomszolgáltatóként fogunk tekinteni (hiszen erre komoly igény mutatkozna), akkor miért érné meg a műsorokra előfizetni? A magyar piac jelenleg nem éri el az 1streaming/család szintet és jó esetben is hosszú évekig maximum 2 streaming/család szintre tudnánk emelkedni, amelyen 4 esetleges online műsorszolgáltató osztozna.

Jól látszik, hogy a már most is jelentkező streaming túlkínálat Magyarországon még inkább szűkös lehetőségeket fognak biztosítani, ami valóban a minőségi tartalmak felé terelhetik a felhasználókat, ennek megítélése viszont korántsem egyértelmű. És itt nem igazán lehet szép formákra és prémium életérzésre hivatkozni, hiszen azért már sokan kifizettek egy vagon pénzt, tehát a mutatott tartalom és a változatos műsorkínálat fogja a hazai streaming jövőjét meghatározni.

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója