Újabb magyar siker! Emberi Jogi díjra jelölték a HBO új dokumentumfilmjét

Oszd meg a cikket másokkal is:

Még be se mutatták, de máris Emberi Jogi díjra jelölték a magyar HBO új dokumentumfilmjét, a Csillagfény távolságot.

Bársony Katalin dokumentumfilmje, az HBO gyártásában készült Csillagfény távolság világpremiere augusztus 21-én lesz a Szarajevói Filmfesztiválon és versenybe száll a Szarajevó Szíve díjért (Heart of Sarajevo) is. Majd ezt követően szeptember 20-án pénteken a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a magyar premier és szeptember 26-tól már elérhetővé válik a HBO GO-n.

Balázs József, a visszahúzódó magyar zongorista egyedülálló tehetséggel ötvözi a roma zenei hagyományokat a kortárs jazz műfajával. Az új hangzásvilágra Tim Ries, a nemzetközileg elismert zenész, a Rolling Stones szaxofonosa is felfigyel, akivel közös munkába kezdenek. József maga mögött hagyná viszontagságos életét és arról álmodik, hogy felfedezik a jazz hazájában: Amerikában. De ezen az úton saját démonjaival kell megküzdenie, mígnem megérti, hogy a sikert ne az álmok elérésében, hanem a megtett út élményeivel mérje.

No Title

No Description

Magyar trailer

A fesztivál szervezői szerint “kevés roma származású filmesről tudunk, így különösen büszkék vagyunk arra, hogy bemutathatjuk egy roma rendezőnő legújabb alkotását, amely hazája egy különleges jazztehetségének viharos életét követi nyomon. Dokumentumfilmes válogatásunk sok tekintetben a valóságot és Európa jelen állapotát tükrözi.

Hozzátették, hogy a fesztiválon bemutatott filmjeinken számos női karakter szerepel, azt sugallva, hogy nekik vagy több a mondanivalójuk, vagy nyitottabbak rá, hogy megosszák másokkal történeteiket. “Büszkék vagyunk arra is, hogy számos női rendező szerepel a válogatásban, tizenhat filmből tíznek nő a rendezője vagy társrendezője. Éljenek a régió tehetséges és erős női rendezői! És éljenek a kezdő rendezők: válogatásunk több mint fele első rövid- vagy egész estés film.”