A HBO és a Netflix új kaput nyitott a tini problémák megértéséhez (VIDEÓ)

Oszd meg a cikket másokkal is:

Mindig is azt gondoltam, hogy igazi tinisorozatot csak úgy lehet készíteni, ha a kész mű képes valamennyi korosztályt részarányosan megszólítani. Ebben pedig jelenleg a HBO-féle Eufória az egyik legtökéletesebb.

A Z-generációnak nincs könnyű dolga, ha olyan sorozatot keres, ami a valós problémákról beszél, nem össze-vissza bújtatott módon, hanem telibe rántja a nézőt a dolgok sűrűjébe. Persze a streamingnek köszönhetően ma már tucatjával készülnek minőségi tinidráma sorozatok, amik többet adhatnak egyszerű és röviden megírt állami tanácsoknál. Az egyik leginkább figyelemre méltó alkotás pedig a 13 Reasons Why, amit hónapokig tartana az elejétől a végéig kibeszélni, annyira sokrétű.

Ellenben a Netflix szériája egy kicsit mélyen visszanyúlik az idő síkjában, és a 80-as évek nosztalgia hangulatával próbálja az idősebb korosztályt is bekebelezni, ami egyrészt jó próbálkozás, de ezzel talán valamennyit veszít is a jelenkor előnyéből, hogy mai problémákra egy videós értelembe vett dögös, és olykor a magnókazettánál vagányabb koncepcióval válaszoljon.

Ettől függetlenül a 13 Reasons Why egy korszakos sorozat, amely nélkül a Netflix talán nem is tudná ezt az iszonyat fogyasztópárti tempóját tartani, aminek fontos része a bizalom és őszinteség, de valahogy hiányzott belőle az új hullámú képi valamint zenei szellemiség.

A HBO ezért is tud akkorát dobbantani az Eufóriával, mert ebben a sorozatban valahogy minden benne van. Külön felemelő érzés számomra, hogy ebben az egységes komplexumban egy kiváló magyar munka, Rév Marcell képi világa is megjelenik, ami tovább emeli a sorozat sokszínűségét. Jók a karakterek, és az embert szinte lebilincseli az a fajta megközelítés, ahogyan ma ki kell dolgozni egy tiniknek szánt modern sorozatdrámát, összekapcsolva a fiatalok és az idősebb korosztály igényeivel, hiszen a cél, hogy ne csak a megszólított értse, hanem a túloldal is, akik talán még nem is hallottak a bogyóról, a kóláról vagy azokról a kicsi kék pirulákról.

Nem könnyű munka, és sokáig féltettem is a HBO-t azzal kapcsolatban, hogy miként fogja elkészíteni első youngster sorozatát, mivel a Netflix igen magasra helyezte a lécet a témával kapcsolatban. Mint kiderült, minden féltés alaptalannak bizonyult. Ki kell jelenteni, hogy az Eufória képes volt felnőni az elvárásokhoz, mi több nem csak, hogy felnőtt, de szépen beállt a mesterien kipárnázott helyére, valahol a tökéletesség és a fejlődni képes üres tér közepébe, ahonnan kirobbant egy új színészcsillag, a sorozatban páratlan alakítást nyújtó Zendaya.

Videós kritika az Eufória sorozatról:

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója