Kiemelt témák: SkyShowtime március I The Last of Us I You 4 I Netflix március I A Mandalóri 3

Mit kezdjünk az Apple nagy bejelentésével?

Ilyen lesz a streaming Magyarországon

stream1.jpg

Az év elején még kevesen gondolták volna, hogy a streaming előtörésében az Apple is vezérszerepet kíván betölteni. Érkeztek ugyan hírek, hogy szoftveres területen jelentős fejlesztéseket fognak végrehajtani, és lehetett olvasni fikciós tartalmakról is, de az Apple TV+ bejelentése ennél sokkal többet jelent. Ami nekünk magyaroknak nem feltétlen okoz jelentős átrendeződést a piacon, de a hír mindenképpen megváltoztatja a modern tartalomfogyasztásról alkotott világunkat. Elemzés.

A nagy almafa árnyékában?

Az Apple nagy bejelentése a mi viszonyainkon egyelőre nem fog változtatni. Magyarországon továbbra is zajlik a másfél szereplős streaming forradalom, és ennek képe fog ősszel sokkal élesebbre rajzolódni. Az egyeduralkodónak számító HBO továbbra is elég kényelmes helyzetbe tudhatja magát GO szolgáltatásával, azonban ahhoz, hogy a későbbiekben is megőrizze vezető szerepét, érdemes lesz a versenytársakra is odafigyelni. Hiszen ahogy decemberben megírtam, a (félnek számító) Netflix gőzerővel lokalizálja tartalmait a magyaroknak (valamint a cseh és szlovák területekre), csak az elmúlt három hónapban majd 200%-al növelte a feliratos kontentjei számát. Már a legújabb filmek és sorozatok egy jelentős része is a megjelenés időpontjában, vagy azt követő napok (esetleg hetek) után megkapják a magyar vagy cseh lokalizációjukat. Sőt, Csehországban már olyan erős Netflixes közösség nőtte ki magát az interneten, akik egy online petícióhoz csatlakozva képesek voltak elérni a szolgáltatónál, hogy a szlovák területen is elérhetőek legyenek a cseh nyelvű tartalmak, hiszen a nyelvet ott szinte mindenhol beszélik, és igazságtalannak vélték az országhatáros korlátozást. Talán ennek köszönhetően alakult meg a Netflix magyar tartalom elnevezésű közösségi oldal, és ahogy az oldalon is hirdetik, szeretnék összefogni a Netflix magyar tartalmai iránt érdeklődő felhasználókat, ajánlókkal és hasznos tanáccsal segíteni a streaming tartalomfogyasztás hazai elterjedését. Mindez azt mutatja, hogy a globális tartalomszolgáltatóknak Magyarország is vonzó célpont lehet, hiszen van igény és kereslet a minőségi tartalmakra, és talán egy térségre jellemző árképzéssel (amit a HBO GO kiválóan felismert) és ehhez párosuló kommunikációval nálunk is kialakulhat egy megfelelő értékalapú környezet.

Korai még arról beszélni, hogy az Apple hétfői bejelentésére ki hogyan reagál. Hiszen még nem tudni, hogy lesznek-e magyar feliratok, esetleg szinkronok a beígért saját gyártású (Apple Original) sorozatokhoz, és hogy mennyire nyitja ki a cég az előfizetési lehetőséget az android és nem almás platformok előtt. Hiszen a kiválóan prezentált bemutatón túl nem áll rendelkezésre használható információ, és amíg ez szépen lassan kibontakozik, nálunk a Netflix is elkészül platformjának lokalizációjával, nem beszélve a HBO-ról, amely nyilván reagálni fog a megváltozott helyzetére.

Egyáltalán kell itt reagálni?

Az már most biztosan kijelenthető, hogy magyar tartalmak terén nem állunk messze a fő, azaz a mainstream irányvonaltól. Nem kérdés tehát, hogy az új szolgáltató megjelenésére itthon is lesz kereslet. Viszont ha átnézzük a HBO valamint a Netflix jelenlegi online műsortárát, egy hatalmasra duzzadó kontenthalmazzal találkozhatunk, a klasszikus filmektől kezdve a legújabb díjnyertes sorozatokig, szinte minden ízlésre találni megfelelő szórakozási lehetőséget. Akár melyik irányvonalból közelítünk, a két nagy szolgáltató teljes kínálata egy igen széles társadalmi réteg igényeit képes már kiszolgálni, itt csak az lehet kérdéses, hogy kinek van szüksége szinkronra, vagy megelégszik a szimpla magyar felirattal. Ha az Apple TV+ megjelenik, az sokáig egy jól körülírható hardcore közösségnek lesz igazán vonzó lehetőség, beleértve a platformhoz kötött szolgáltatással. Amiért a HBO még mindig piacvezetőnek fog számítani, hogy sokkal jobban reagál a hazai igényekre. Teljes magyar dashboardot (kezelőfelületet) kínál, viszonylag új filmekkel és sorozatokkal. Valószínűsíthetően jönnek további saját gyártású tartalmak, és a HULU valamint más szolgáltatók sorozatai is szép számmal fognak a műsortárban megjelenni. A Netflix viszont érezhetően a mennyiségre törekszik, és inkább a régebbi, de nagy sikerű tartalmait igyekszik minél hamarabb magyar felirattal ellátni, amibe olykor belefér egy-egy friss megjelenés lokalizációja is. A Netflix zéró marketing tevékenységgel is jelen van a magyar piacon, és az elmúlt negyed évben szépen kezdték ledarálni több éves lemaradásukat. A Netflix mára itthon is erős brandet képvisel. Valamilyen formában figyelik a felhasználói igényeket, elég csak példának felhozni a Bojack Horseman című felnőtt animációs sorozatot, amit többen szóvá tettek a rajongói oldalon, és másnap meg is jelent teljes évadú magyar felirattal a műsortárukban. 

A Netflix számokban:

3284 db film (dokumentumfilm vagy reality), ebből 410 db rendelkezik magyar lokalizációval.

1494 db sorozat (változó évadszámmal), ebből 91 db rendelkezik magyar lokalizációval.

Adat: 2019.03.26

Ebből is látszik, hogy lenne min dolgozni a teljes tartalmat illetően, de ha azt nézzük, hogy 5 hónappal ezelőtt ennek szinte csak a fele állt a magyarok rendelkezésére, akkor nyugodtan mondhatjuk: év végére közel 80%-os magyar műsortárral fognak rendelkezni. Mire befejezem ezt a cikket, a számok már lehet, hogy jelentős eltérést mutatnak.

A HBO GO számokban:

1118 db film (KIDS, dokumentumfilm és egyéb tartalom), ebből mindegyik rendelkezik magyar lokalizációval.

323 db sorozat (KIDS és felnőtt, változó évadszámmal), mindegyik rendelkezik magyar lokalizációval.

Adat: 2019. 01.31-ig

A HBO GO teljes műsortára magyarul érhető el, valamennyi platformon magyar nyelvű kezelőfelülettel. Vannak saját gyártású magyar sorozatok is, az Aranyélet pazar hazai és külföldi pályafutásáról pedig már többször írtam. Ugyanakkor ha a Netflix így halad, sorozatokat tekintve ősszel utoléri a HBO sorozatokra vonatkozó darabszámát, és filmekben is felzárkózik a nagy listavezetőhöz. Tehát itt is jelentős bővülésre számíthatunk.

Hiba lenne részemről a magyar streaming piacot csupán a két legnagyobb szereplő, a HBO GO és a Netflix részéről meghatározni, hiszen a Telekom MoziKlubjában két kisebb szereplő, a FOX+ és a Paramount+ is prémiumszolgáltatásként kínál olyan sorozatokat (Dr. Csont, A milliárdos körzet, Family Guy) amik itthon meglehetősen jól futottak. Egyelőre mégsem lehet őket a fentiekkel egyben értelmezni (valószínűleg megmaradnak egyszerű prémiumszolgáltatásnak), így a tartalomfogyasztási forradalom két vagy háromszereplősre szűkül, ami legfőképpen azoknak fog kedvezni, akik nem kérnek a kereskedelmi csatornák online térbe kacsingató egyelőre silányabb minőségű kínálatából.

Az Apple TV+ megjelenése csak árnyalhatja, de túlzottan nem fogja befolyásolni a nagy magyar streaming-környezetet. Amire viszont számíthatunk, hogy a kialakult versenyhelyzetben a HBO GO sokkal jobban fog igazodni a felhasználói igényekhez, ami már így is korát meghaladó platformnak számít, de ezt még tovább fogják csiszolni, tökéletesíteni. A globális piacon történő átrendeződésre reagálva a Netflix pedig csak pont annyit fog megtenni, ami feltétlen szükséges a globális stratégia célkitűzéséhez. Feliratos címek és lokalizált kezelőfelület, amihez dögivel érkeznek majd a dedikált tartalmak, és nagy kérdés lesz továbbá, hogy árképzésben történik-e az indiai mintára csökkenés (persze a minőség rovására), ami sokkal vonzóbb szcenáriót fog eredményezni.

Megtaláltok minket a Facebookon, és az Instagramon is. Közösségi csoportunkban pedig moderált formában kibeszéljük mindent amit láttunk és látni fogunk.

Derecskei Zoltán

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.

“Mit kezdjünk az Apple nagy bejelentésével?” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Sziasztok, óriási segítség lenne számomra, ha valaki leírná, hogy a netflix magyar tartalmai hol vannak felsorolva? A cikk írója honnan szerezte a számokat? A netflix belső kereső rendszere alig pár magyar feliratú sorozatot vagy filmet mutat.
  Köszönöm szépen a segítséget

  Válasz
 2. Valóban, az HBO-n minden megvan magyar lokalizációval, és a szinkronos tartalom is sok. Arról nem beszélve hogy kevesebb mint fele annyiba kerül mint a Netflix.

  Válasz
 3. @alexqq: PC-n pl. ha letekersz az összes ajánló alá, akkor ott van egy video és subtitles felirat, azalatt kihozza őket, ha hungarian-re állítod. Mondjuk annyi hibája van, hogy nem derül ki, hogy egy sorozatból hány évad van már meg. Sőt, múltkor a Maniac-ot három hát alatt néztük a férjemmel, mert ott volt már ugyan, de csak 4 rész volt meg magyarul, aztán még 2, aztán még 4, vagy valahogy így.

  Válasz
 4. hagyjuk már azt, hogy a netflix egy fél. ezerszer minőségibb kontenttár mint az hbo, amit 1 hónap alatt ki lehet pörgetni. másik, aki akar rendes kontentet, tanuljon meg angolul

  Válasz

Leave a Reply