Így néz ki a streaming jövője Magyarországon

Ebben az évben jelentősen átformálódott a hazai Video-on-Demand (VoD) piac, ami még nem jelent totális forradalmat ezen a területen, mégis ígéretes jövőt jósol az online tartalomfogyasztók számára. Talán kevesen gondolták volna az év elején, hogy miután a FOX kivonult a magyar lineáris televíziózás piacáról, februárban bevezeti a Telekom MoziKlubjában elérhető VoD szolgáltatását FOX+ néven, és hozzá hasonlóan többen is próbálkoznak a magyar piac feltérképezésével.

streaming1.jpg

Azonban ha VoD-ról (sokan streaming szolgáltatásként definiálják) beszélünk, a legnagyobb és legbátrabb piaci szereplő továbbra is a HBO, amely már évekkel ezelőtt is elérhetővé tette saját digitális médiatárát, 2017 végén viszont ismét szintet lépett, és stabilabb rendszerével, illetve közvetlen előfizetési lehetőségével megteremtette azt a teret, amire mindig is vártak a hazai felhasználók. Igaz, 2016 januárjában a Netflix formálisan szintén belépett a hazai piacra, és eltörölve a digitális országhatárokat a tengerentúli tartalmak mintegy 10%-val, és magyar vonatkozási tartalmak hiányával elkezdte valamelyest felmérni az itteni lehetőségeket. Akkor már sokan reménykedtek a streaming digitális forradalmában, de a kezdeti lendület alábbhagyott. Elkezdtek ugyan szépen szivárogni az első lokalizált kontentek, és az angolul beszélő tartalomfogyasztók is kellőképpen felsóhajthattak, hogy végre nem kell VPN trükkökel bajlódni, hogy a vécében is szabadon Narcos-függők lehessenek, de ez a folyamat oly kevés, hogy a Netflix széles körben elterjedhessen, és ára sem erre a pénzügyi viszonyra teremtődött.

Az említett FOX+ megjelenésével, és a HBO nagyobb sebességkapcsolásával egy időben a Netflix legnagyobb kihívója az Amazon Prime Video is kacsingatott felénk érdeklően. Valószínűleg arra voltak kíváncsiak, hogy a magyarok mennyire fogékonyak a szolgáltatófüggetlen előfizetéses rendszerre, de igyekezetükből még arra sem futotta, hogy lokalizációt adjanak a nálunk is népszerű Jeremy Clarkson által jegyzett The Grand Tour-féle autósörülethez. Mert ne gondolja senki, hogy a két legnagyobb idegen test, a Netflix valamint az Amazon túl sok erőforrást invesztált volna ebbe a projektbe, csak arról volt szó, hogy a globális terjeszkedés részeként a margó szélén mi is számításba estünk, a környező országok melletti apróra szabott rubrikában. A Netflix videótárát tekintve a dolog ugyan valamelyest bővült, az ikonikus sorozatokhoz (pl.: Stranger Things, Daredevil) rendszeresen, ám hézagos évadokkal érkeztek feliratos tartalmak, de ez továbbra sem tekinthető online content paradicsomnak, a megfelelő választékért lehet átmenni Romániába, mert odaát szinte minden a megjelenéssel egy időben kerül lokalizálásra.

És hol tartunk most?

 

Netflix jelenlegi tartalma 4679 elemből áll, ebből 3251 film és 1428 sorozat, de ennek csak igen kis százaléka lokalizált. A HBO GO műsortára október végi adatok alapján 834 filmből, 233 sorozatból és 284 koncertből továbbá dokumentumfilmből áll, és ezek mindegyike magyar nyelven is elérhető. A többi szolgáltatóról ilyen adat nem áll rendelkezésünkre. Netflix adatait itt találod.

Picit túlzó állítás, de a HBO-nak köszönhetően a hazai streaming felhozatal drasztikusan megugrott, a HBO GO-nak pedig sikerült egy stabil és szinte naponta frissülő műsortárat összehoznia. A Trónok harca és Westworld mellett a Showtime (Most nevess! Ray Donovan, Szökés Dannemorából), a BBC One (Sajtó) és a Hulu (A szolgálólány meséje, Castle Rock) nagy sikerű sorozataival töltötte meg, és az Aranyélet záró évadával a magyar drámasorozatokat is felhelyezte a nemzetközi kontenttérképre. Nem kis eredmény ez, írtam korábban a dolog óriási jelentőségéről, ami egy új időszámítás kezdete és nagyon reméljük, hogy a többi műsorgyártó is előtérbe helyezi az ilyen magas szintű sorozatok elkészítését.

streaming_hbo.jpg

A FOX+ finoman hangolja a tartalmait, pontosan annyit lépdel előre, amennyi a Telekom műsortárában megtehető, de kíváncsian várjuk, hogy ez csak a kezdeti időszakra vonatkozik, vagy az egy év lejárta után, kellő hazai tapasztalattal a hátuk mögött ők is kinyitják a dedikált applikációval, és közvetlen előfizetési rendszerrel működő szolgáltatásukat. Már vannak jelek amik arra engednek következtetni, hogy a FOX is bevállalja a szingli online életmódot, de a kapunyitás valószínűleg még odébb van, hiszen a foxplus.hu oldalon még a tartalmak címei sem elérhetőek.

fox_streaming.jpg

Időközben a Sony (AXN, Viasat3 Viasat6)  is belekóstolt idén ősszel a streaming levesbe. A Sony Networks applikáció két verziót nyújt: az egyik az ingyenes, amit bárki letölthet Android okostelefonjára és egyszerűen elérheti a tartalmakat, és számos saját gyártású műsorokat nézhet vissza. A premium verzió a Sony legújabb típusú készülékén érhető el 3 hónapig, és ha nem is az összes Sony csatornán sugrázott tartalom, de számos sorozat fellelhető rajta.

sony_streaming.jpg

A Paramount sem bíz semmit a véletlenre: A Paramount+ szolgáltatásban a Paramount Studio hollywoodi sikerfilmjei, illetve a Comedy Central, az MTV, a Spike, a Nickelodeon és a Nick Jr. tévécsatornák népszerű sorozatai lesznek korlátlanul megtekinthetők, elsőként kizárólag a Magyar Telekom MoziKlub előfizetéssel rendelkező ügyfeleinek. Ez voltaképp a FOX+ mintájára építkezik, és óvatos ám tudatos piacra lépést sejtet, kérdés persze, hogy mennyire gondolják komolyan a dolgot, hiszen a Paramount Networks-nek vannak biztató és kiváló tartalmai, ideértve a Kevin Costner-féle Yellowstone családi drámát vagy a nyáron a HBO-ra érkezett Heathers (Gyilkos játékok) tini-dráma-komédiát.

paramount_streaming.jpg

A Netflix pedig a maga komótos, de a mainstream trendiség nyugalmával olykor megdobja néhány magyar felirattal vagy szinkronnal a filmjeit és a sorozatait, és bár sok belső pletyka kapott szárnyra, hogy januártól a magyar piacot is komolyabban fogják venni, szinte tényként kezelve a teljesen magyar kezelőfelületet, de továbbra is inkább a hardcore rajongók a stabil előfizetői, a Netflix számára a mi kis piacunk nem jelent túl nagy perspektívát.

Nem lesz itt streaming forradalom? 

A hazai kereskedelmi csatornák egyre aktívabban vannak jelen az online térben, az RTL Klub is hegesztett egy elfogadható minőségű, a lineáris műsorstruktúrához leginkább alkalmazkodó RTL Most szolgáltatást, ezt folyamatosan csiszolgatja, és a TV2, valamint a többi szereplő is hajlik tartalmait online térben valamilyen módon elhelyezni. Ezeket jól kombinálják a social média előnyeivel, de ez teljesen másfajta közönség vonz magával. A két dolgot ezért célszerű kettéválasztani, hiszen a magyar nézők nagyobbik része még mindig a lineáris televíziózást preferálja, a minőségi sorozatok otthona 2018-ban pedig még inkább a streamer HBO GO lett, a honosítási problémák miatt a Netflix egyelőre elvérzik a sokat emlegetett angol nyelvi hiányosságok keretei között, a FOX, a Sony illetve a Paramount inkább beágyazta magát tapogatózó üzemmódba, és a felhasználási szokásokhoz mérten vállal kisebb vagy nagyobb további terjeszkedési kockázatot.

További cikkeinket és műsorokkal kapcsolatos anyagainkat már megtalálod közösségi oldalunkon is.

 

Derecskei Zoltán

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.

“Így néz ki a streaming jövője Magyarországon” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Én a Netflix-szel teljesen elégedett vagyok, egyrészt az angolra is lehet angol feliratot rakni, és így azért nem kell anyanyelvi szinten tudni. (Sőt. a németül tudók is nézhetik vagy feliratozhatják általában németül.) De magyar felirat is egyre több van. (A férjem miatt figyelem, az ilyenek az ő fiókjában rakom a nézendő listára.) Igen, most sincs a felének se, de akkor is látszik a folyamatos bővülés.
    És hát persze olyan is volt, hogy pl. a Stranger Things 2-höz a férjemnek külön töltöttem le bele feliratot.
    A 3.000 forintot sem sokallom egyáltalán – 2 mozijegy?

    Az Amazon Prime-ot próbáltam, nem igazán érdekelt, HBO GO-nk is van, de azon jóval kevesebb és egysíkúbb a tartalom, mint a Netflixen. Bár igaz, jobban használható és informatívabb a felület.

    Válasz

Leave a Reply