Hogyan álmodj nőként Kaliforniában?

A Prime fellépett a bevállalós csatornák közé. A The Originals jól kitaposott hypekultúráját elhagyva, a csatorna most az idehaza kevésbé ismert baseballt próbálja a nézőivel megszerettetni. Ismeretlen téma, ám a sorozat vezérfonala, és az azt körülvevő limonádé sztori már nem annyira számít kockázatos feladatnak, és A legnagyobb dobás (Pitch) című Fox sorozat nem okozott csalódást még azoknak sem, akiknek fogalma sincs a baseball világáról.

pitch3.jpg

De miről is van szó? Az Amerikai profi baseball bajnokságban (MLB) szereplő San Diego Padres csapata felhoz a másodligából egy női dobót, elsőként a profik között. Merész és nagyra törő próbálkozás, no de ennyivel még nem lehetne a magyar nézők szívét megnyerni, hiszen ha még azt sem tudják, mi az a strike, hogyan is tudnának jót szórakozni egy kiscsaj  sporttörténelminek számító debütálásán? Jönnek, dobnak, valaki fut, aztán kiesik. A szurkolók hörögnek, a riporter vészesen csóválja a fejét, és akkor megint történik valami. A legnagyobb dobás viszont szerencsére nem merül ki ebben, és ami a körítést illeti, igazi csemegére számíthatunk szombat délutánonként. Egyszemélyes pilot értékelés.

Kaliforniai álom

Részemről egy régóta várt széria hazai bemutatása történt szombat délután. A legnagyobb dobás (Pitch) című sorozat a régi gyerekkoromat idézi. Az emlékeimben mélyen ülő 1989-es Nagy csapat (Major League) egy olyan film volt, amit pusztán a jól megkomponált hollywoodi betétek miatt imádtam, a valódi sportértékről fogalmam sem volt, mégis alig vártam, hogy újra és újra elkezdje játszani a videómagnó. Nos, a Prime új sorozata nem csak ezt az utóérzést szolgáltatja. És itt most azt is mellőznöm kell, hogy évek óta rajongok a baseballért, hogy ismerem a ligát és a játékosokat, még fantasy játékot is játszunk egy profinak mondható társasággal. Mert én és barátaim kivételnek számítunk, mert a legtöbb néző úgy fog leülni a képernyő elé, hogy nincs kedve se ideje, hogy bárki órákon át magyarázza neki a szabályokat, pusztán szórakozni szeretne szombat délután, és szurkolni a főszereplő Ginny Bakernek, hogy megvalósítsa gyerekkori álmát. És máris rátértem a lényegre, amiért itthon is sikeres lehet a sorozat. 

Álom és a nagybetűs Álom. A legtöbb kábeles sorozat sikerfaktora a beteljesült álom köré fonódik, a drámák és szerelmi történetek egy azon szálon mozognak, hogy valaki kergesse és a végén meg is ragadja amiért harcolt, élete álmát. A Pitch (rendező: Dan Fogelman) alapgondolata is ez, kiegészítve azzal, hogy az amerikai baseballban érvényesülő férfi dominanciát átfordítsa a női egyenjogúságra, hogy az első pár percben látható sorozatbéli tévéspotban is elhangzik, hogy a baseball végre a nőkről is szóljon, és kész. Így hát a pilot értékelése nem fog mélyen belemászni a baseball szabályrendszerébe, inkább a hangulatra és a szórakozási értékre fogok fókuszálni.

pitch4.jpg

Nagypályások kesztyűben

Ginny Baker (Kylie Bunbury) egy érezhetően kemény és ambiciózus csaj, aki nem tűri a megkülönböztetést sem a merev férfias szokásokat, és kész az édesapja által forradalmasított dobásokkal meghódítani a profi ligát. Ehhez nem kell betéve tudni a baseballt, elég csak annyi, hogy aki gyorsan és kellően csavartan képes hétről hétre dobni, az sikeres lesz, a többiek mehetnek a levesbe. Baker elvileg ilyen játékos lenne, de az első rész kiválóan visszaadja, miként küzd maga is ember alkotta démonaival. A karakterek bemutatása szépen fokozatosan történik: a gyönyörű menedzser Amelia Slater (Ali Larter), akinek legfontosabb feladata hogy segítse Bakert átlendülni a kezdeti nehézségeken, és egyengesse karrierjét a profi ligában. Franklin a klubtulajdonos és a vagány macsó Mike, aki legalább annyira benne ül a sorozat precízen megszerkesztett drámavilágában, mint Charlie Sheen a kiégés előtt álló Vadóc szerepében. Egy jó sorozathoz tehát kellenek drámák és sikertelen bemutatkozások, és olyan személyiségi ellentétek is, amik végig lángban tartják az egészet, és a néző hétről hétre várja a folytatást. A legnagyobb dobás így elsőre  hozza ezt a szintet, de még ezen is képes felülkerekedni.

pitch2.jpg

Muszáj, hogy szót említsek a látványvilágról. Mert minden pazar, és nem csak a szurkoló beszél belőlem. Ahogy az autó begördül a Padres stadionjaként szolgáló Petco parkba, ahogy a szurkolók megőrülnek az első profi női dobóért, és minden egyes kellék, az egészet iszonyat hitelessé és élvezhetővé teszi. Mindenki a csapat felszerelésében nyomul, mezek pulcsik sőt még a bögrék is a csapat lógójával vannak ellátva, minden eredeti liszensz. A stadion és környéke, sőt még a közvetítés eredeti designja is valós, látszódik rajta, hogy a rendező száz százalékos munkára törekedett és ez maradéktalanul látszik a képernyőn. 

Szóval A legnagyobb dobás egy páratlan képet nyújt az idehaza kevésbé ismert baseball világáról, van benne tündérmese és drámai fordulat (amit nem szeretnék ellőni), és nyilván a szerelem sem hiányozhat majd belőle. Amit nem értek, miért pont szombat délután látható a Prime-on, de ha már így alakult, nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, főleg a látvány és fordulatokban gazdag történetvezetésért, valamint Baker kialakuló félben lévő személyiségéért. Minden szombat délután a Prime műsorán.

Elfogultság mentesen:

4.jpg

 

Kacsapont rendszerünkről bővebben.

Szeretnél mindig a legfrissebb és legjobb műsorokról értesülni? Kövess minket!  

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.

Leave a Reply