Ez várható Magyarországon, HBO és Netflix jövőkép 2020 (1.rész)

Ahogy már a közösségi oldalamon beszámoltam róla, az HBO eladta J. G. Quintel (Parkműsor) és a Cartoon Network Studios által megálmodott Close Enough (Majdnem) felnőtt animációs sorozat nemzetközi terjesztésének a jogait a Netflix-nek, így a széria (és vélhetően a folytatás) Magyarországon is például a Netflix streaming szolgáltatásában lesz elérhető. A jelenség nem egyedi, és erre mindjárt visszatérek.

Más kérdés viszont, hogy ez a két médiacég közötti korlátozott megállapodás milyen hatással lesz majd a jövőre nézve, ergo követi el további hasonló tartalomszivárgási hullám (ahogyan néhány Disney cím esetében most nálunk is tapasztalható), és az miként érinti a HBO dedikált streaming szolgáltatásának, az HBO Max-na a jövőbeni túlélését. Ami valljuk be, hogy számunkra nem is annyira létkérdés, amíg az HBO Europe streaming szolgáltatása az HBO GO átvesz valamennyi friss tartalmat, és premierben magyar nyelven érkeznek az új filmek illetve sorozatok – persze azért itt is akadhatnak kivételek.

Viszont az eddig eltelt időszakban azt látjuk, hogy a dolog egész jól működik, és a legtöbb prémium sorozat megérkezik a mi HBO GO szolgáltatásunkra is (Lovacraft Country, A farkas gyermekei, Love Life), ráadásul rögtön magyar felirattal, és később a szinkronok is rendre elkészülnek, pedig a COVID-világjárvány a hazai stúdiókat is keményen megviselte.

Az HBO Max egyelőre kizárólag Amerikában érhető el. Ahogy korábban írtam, a szolgáltatás a tengerentúlon 2020 május 27-én startolt el, és arról szóltak a tájékoztatók, hogy statikusan kidolgozott ütemterv alapján fokozatosan fogják bevezetni a többi országban, várhatóan később Magyarországon is. Aztán nyáron érkezett egy hír, hogy a Max terjeszkedés epicentruma Latin-Amerikában lesz, amely 2021-ben várható, és majd csak ezután szélesedik ki a többi régióra is. Mivel nyáron az HBO megszüntette az amerikai GO és Now platformjait, így teljes steaming mellszélességével az HBO Max sikereiért tud majd a jövőben harca szállni.

És Magyarországon mi lesz?

Szerintem erre a kérdésre kevés ember tudna megnyugtató választ adni, már ha egyáltalán lesz-e a dolognak az elkövetkező években jelentősége. Ha lesz is, az valószínűleg csak jövőre fog megtörténni, és továbbra sem látom annak valós realitását, hogy a teljes Max egyik napról a másikra megjelenne Magyarországon, a tengerentúli változathoz hasonló felépítésben és műsortárral. Ez már csak ezért sem tűnik túl valószínű forgatókönyvnek, mivel rengeteg területen élő szerződések kötik meg az HBO tartalomelosztási kezét, továbbá a Max sem tudja olyan plusz opciót elérhetővé tenni a magyarok számára, amit az HBO GO eddig ne tudott volna évek óta teljesíteni.

Ami sokak számára kardinális kérdés, az az HBO GO streaming minősége, ami sajnos jelentősen eltér a Netflix prémium csomagjában tapasztalható lejátszási minőségtől. Ugyanakkor az HBO GO ára (1890 Ft) majd fel a Netflix prémium (3990 Ft) csomagjához képest, ami már tartalmazza az UHD 4K lejátszási lehetőséget, valamint a HDR támogatást, illetve a Dolby Atmos-t – ám nem minden tartalom esetében. Viszont jelenleg az HBO Max sem képes a 4K lejátszásra, ami még akkor is erősen elgondolkodtató ha belegondolunk, hogy az HBO évtizedes kommunikációs hangzásvilága a prémium életérzésre van telepítve, ami a mai kor elvárásaival együtt 4K nélkül már nem tűnik hosszútávon életképes konstrukciónak.

Egy magyar piacra valószínűleg nem égető kérdés, hogy mikor érkezik a GO-ra (vagy átkeresztelt Max-ra) az UHD támogatás, ha az amerikai piacon sem számít a társaságnál prioritásnak. Egy augusztusi hírre reagálva az HBO Max szóvivője a CNET-hez eljuttatott nyilatkozatában próbálta nyugtatgatni az előfizetőket, hogy bár a 4K jelenleg nem érhető el náluk, a streaming szolgáltatásnak vannak ilyen irányú tervei (még jó, hogy…):

A 4K HDR, a Dolby Vision, a HDR10 Plus és a Dolby Atmos szerepel az ütemtervünkön – mondta a szóvivő, bár konkrét időkeret nem adott a bevezetésnek, ami arra enged következtetni, hogy a Trónok harcát még egy ideig nem nézhetjük (legálisan) ultra magas felbontásban, szuperjó hangzásban.

Elég csak belegondolni, hogy egy ilyen kiélezett piaci helyzetben, ahová sorra érkeznek a vetélytársak és az új platformokkal előálló szolgáltatók saját műsortárukkal, ahol a Disney a maga 4K-val felvértezett szolgáltatásával már képes dinamikusabb bővülést eredményezni (például az amerikai piacokon is), az HBO Max csak tervezgeti a 4K bevezetését.

Szerintem nem nehéz kitalálni, hogy ha egy több tízezer tartalommal bíró műsortárat (ez lenne az HBO Max) egyszerű volna megfelelő tartományban és bitrátával ultra magas felbontásban és különböző modern és rendszerszintű kódekekkel elérhetővé tenni az előfizetőknek, akkor az HBO már ne tette volna meg nyáron vagy idén ősszel, legalább egy betonbiztos Trónok harca esetében.

Így a hazai HBO Max kérdésköre még egy hosszú ideig valószínűleg csupán tartalmi elosztásra fog koncentrálódni, azonban én azt várom az HBO Europe szolgáltatásától, hogy azért egy stabil bitrátával bíró 1080p (full HD) felbontású szolgáltatással, és az eddig megszokott jól felépített műsortárral fog búcsúzni a hazai közönségtől, már ha tényleg lesz értelme a fejlécben a neveket kicserélni. Mert egy hozzánk hasonló piacon látok esélyt nagyobb és hasznosabb dolgokat is megvalósítani, mint szimplán egy lógócserére.

Ami pedig az HBO Max Netflix közötti tartalomvándorlást illeti, valószínűleg lesznek hasonló háttérmegállapodások és nemzetközi terjesztésre vonatkozó üzletek, amik mindkét fél számára előnyösek lesznek, és döntően nem befolyásolják a streaming globális hadszinterét, ahová már a játékipar is egy ideje bemerészkedett, és a Microsoft GamePass szolgáltatásáról hamarosan nálam is lesz tesztanyag.

Például most szeptemberben a BBC megszerezte a Love Life című romantikus vígjáték-antológia sorozat brit jogait, amelyben Anna Kendrick énekes-színésznő szerepel. A sorozat az USA-ban az HBO Max egyik legjobb új tartalmának számított, ami hamarosan bekerül a BBC One és a BBC iPlayer streaming szolgáltatásába, így az már teljesen nyilvánvaló, hogy az Egyesült Királyságban még hosszú ideig nem tűnik valószínűnek az HBO Max megjelenése.

Ezekről és valamennyi fontos hírről, premierről és jelentős háttér eseményekről továbbra is olvashattok a Műsoron.hu-n és a közösségi oldalaimon, amelyek hamarosan ismét szintet fognak lépni, de erről inkább később.

#MűsoronPlus #HBOZóna #NetflixVilág #DisneyPlus #HBOMax

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.