Oszd meg a cikket másokkal is:

Egyre inkább bejön a Netflixnek a lengyel piac, ami persze fordítva is igaz: A 365 nap (365 dni) és Az erdő (The Wood) nemzetközi sikereit követően a Netflix máris bejelentette az első olyan Lengyelországban készült Netflix Original filmet, amit kizárólag lengyel írók és filmesek készítettek. Az Erotica 2022 filmantológia ősszel fog megjelenni a Netflixen, és az írók között megtalálhatjuk a Nemzetközi Man Booker-díjas Olga Tokarczukot, valamint a Szinte éjsötét (Ciemno, prawie noc) című regény szerzőjét, Joanna Batort is.

A Harlan Coben regényén alapuló thrillersorozat Az erdő, valamint A szürke ötven árnyalatára hajazó 365 nap kiváló nézettséget produkált a Netflix számára, ami azt bizonyítja, hogy érdemes fektetni eredeti lengyel Netflix tartalmakba, és a visszajelzések, illetve a toplistás helyezéseket elnézve ez a trend akár hosszútávon is fenntartható. Mindenesetre mi nézők csak jól járunk a gyakorlattal, hiszen mivel a Netflix egyre többet költ kelet-európai piacra szánt tartalmakra, a nálunk forgatott produkciók mellett előbb utóbb hazai Original produkciót is láthatunk majd. Aminek kifejezetten örülnék, az a lengyel példára épülő, hazai filmesek és írók aktív bevonásával készülő minőségi sorozat, ami szerintem nincs is annyira messze, mint sokan gondolnák.

Reed Hastings a Netflix feje megannyi konferencián és megbeszélésen kijfejtette, hogy a visszajelzések valamint az aprólékosan kiértékelt nézettségi mutatók azt bizonyítják, hogy egyre növekszik a kereslet a különböző országok és kultúrák egyedi kivitelezésű történetei iránt, így a nézők bepillantást nyerhetnek a helyi tehetséges filmesek és írók munkáiba, ami  jótékony hatást gyakorol az egész Netflix műsorkönyvtárára.

Visszatérve a most bejelentette filmre, az új lengyel produkció az Erotica 2022 öt történetből fog állni, amelyek a nők fiktív (de a jelen valósághoz közeli) jövőjéről szólnak. Ebben a világban a nők termékek, szexuális szabadságuk valamennyi megnyilvánulását súlyosan elnyomják, és az anyaság kötelességgé válik. A szolgálólány meséjére kísértetiesen hasonlító történet hősnőinek a tilalmak és abszurditások világában kell manőverezniük. Mivel filmantológiáról beszélünk, így mindegyik (amúgy valamilyen módon kapcsolódó) történetnek külön írója lesz.

Az Erotica 2022 nem rendelkezik pontos premierdátummal, de még idén ősszel megérkezik a hazai műsortárba is.