Oszd meg a cikket másokkal is:

Nagyon leszűkül a kérdés a SVOD (streaming) piacon, és egy új elemzés szerint az egész streaming háború a Netflixről és a Disney Plus-ról fog szólni. Mögöttük viszont jelentősek lesznek a különbségek, és az HBO Max valószínűleg nem fér majd be a top 3-ba sem. A Digital TV Research szerint ugyanis az öt legnagyobb globális streaming platform, az Amazon Prime Video, az Apple TV Plus, a Disney Plus, a Netflix valamint az HBO Max 2025-ig 640 millió előfizetővel fog rendelkezni, amelyből a Disney és a Netflix párosa 460 millió előfizetővel messze leelőzi versenytársait.

Digital TV Research grafika

A koronavírus miatti világjárvány nagy nyertese pedig a Disney Plus lehet, amely öt éven belül 170 millió új előfizetőt szerezhet majd, ami ezáltal elérheti a 202 millió felhasználót, jócskán túlteljesítve a cég által 2024-re prognosztizált 60–90 milliót. A Disney dedikált streaming szolgáltatása tavaly november 12-én startolt el Amerikában, viszont áprilisra már elérte az 50 milliós előfizetői bázist, és egy korábbi elemzés szerint az amerikai családok fele már Disney Plus előfizető.

Slider

A brit Digital TV Research által publikált friss jelentés szerint a Netflix is jelentősen növeli saját bázisát, így az elkövetkező 5 évben 91 millió új előfizető választja majd a stremaing óriást, amely elérheti a 258 milliót, tehát a Netflix elsőségét semmi sem veszélyezteti.

A jelentés másik érdekessége, hogy a hatalmas piacnak számító Kína továbbra is ellenáll majd a globális szereplőknek, és saját platformjaival fogja kielégíteni a hazai streaming igényeket. Az előrejelzés szerint 2025-re az ázsiai ország 269 millió (belső piacos) SVOD előfizetővel fog rendelkezni.

Simon Murray, a Digital TV Research fő elemzője szerint a COVID-19 miatt újra kellett vizsgálni a 138 országra kiterjedő előrejelzéseiket, így a járvány miatt a korábbinál nagyobb igény mutatkozik a streaming szolgáltatások iránt, amelyből főként a Disney Plus profitálhat. Előre láthatóan 2020-ban 170 millió új előfizető választja majd valamelyik globális streaming platformot, és az egész piac 5 év alatt 81%-kal fog gyarapodni. Magyarország esetében a Netflixet, az Amazon Prime Videot, a Disney Plust, az Apple TV Plust, és az HBO-t vették alapul.

A kutatóintézet véleménye szerint öt év múlva továbbra is a Netflix lesz a világ vezető streaming szolgáltatása (258 millió előfizetővel), viszont az HBO Max és az Apple TV Plus 2025-ben várhatóan elmarad az előzetes számoktól, és 25 millió, illetve 14 millió új előfizetővel tudnak csak gyarapodni. Az Amazon Prime Video számára 141 millió előfizetőt jósolnak, így 5 év múlva felfér a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.