Műsoron

streaming és mozi

Hogyan ugorhatott ekkorát a járvány alatt a torrent használat Európában?

2020. május 11. 10:24 Nincs hozzászólás
Oszd meg a cikket másokkal is:

A koronavírus-járvány ugyan kedvezően hatott a video streaming szolgáltatásokra (mint a YouTube vagy a Netflix), hiszen az otthon maradt tömegek inkább filmek és sorozatok nézésével töltötték a megmaradt szabadidőt, viszont több európai országban is a torrent felhasználása jócskán megelőzte a streaminget, pedig Amerikában pont ennek az ellenkezője figyelhető meg.

Slider

a Sandvine friss kutatása azt mutatja, hogy globálisan nézve az év eddigi szakaszában a video streaming 57,64% -al uralja az internethasználatot, ezt követi 10,73% -al a közösségi média (Facebook, Twitter, stb.), a klasszikus webhasználat pedig a harmadik helyen áll, 8,05% -os internetes forgalommal.

Forrás: Sandvine

Viszont Európában (beleértve hazánkat is), a Közel-Keleten és Afrikában (EMAE) a torrenthasználat komoly erősödést mutat. Amíg Amerikában ez a tétel májusig már fel sem fért a top 10 -es használati listába, addig Európa nagyobb részén már a harmadik helyet foglalja el, ami kiemelt kontentpremierrel sem indokolható. Az összképet némiképp árnyalhatja, hogy Európában (főként Olaszországban) hamarabb kezdődtek meg a lakosságra vonatkozó hatósági korlátozások, mint Amerikában (a cégek is hamarabb váltottak homeoffice-ra), így már előbb kialakultak a járványügyi felhasználási szokások, ezek pedig már a kutatásban is meglátszanak. Viszont a bittorrent 2019 azonos időszakához képest mért erősödése (+3,12%) azért is figyelemre méltó, hiszen idén már nem volt Trónok harca-szintű tartalom (a The Witcher -jelenség is lecsengőben volt), így akár némi visszarendeződés is bekövetkezhetett volna, ám a karantén alatt a felhasználók a szerteágazó streaming szolgáltatások helyett inkább a kalózkodás „egyszerű” változata felé mozdultak.

Forrás: Sandvine

Az a kutatásból is jól kiolvasható, hogy az európai felhasználók a Youtube-ra feltöltött anyagok után inkább a hagyományos webet használták információszerzés céljára (a Google használata is 3,47%-al ugrott meg), azonban az öreg kontinensen a streaming helyzete még mindig zavart okozhat a felhasználóknak, hogy az érdeklődésükbe tartozó filmeket és sorozatokat melyik szolgáltató műsortárában találják, ezért fordulnak inkább az egyszerű megoldás, tehát a az illegális letöltés felé.

Egy másik magyarázat lehet még, hogy a megnövekedett internetes forgalom miatt a felhasználók a kevesebb terhelés vagy egyéb okból kifolyólag inkább a letöltésszintű tartalomfogyasztást preferálták (ezt is főként nagyképernyőn), ami a Netflix és társai esetében csak mobilon lehetséges.

Oszd meg a cikket másokkal is: