Streaming kisokos 4. rész: Így neveld a Netflixed

Minisorozatunkban összeszedünk pár pro-tippet, amivel megbízhatóbbá tehetjük az ajánlásokat és még ritkaságokra is bukkanhatunk.

A Végső Csel­ – Felhasználói profilok

Mint tudjuk, egy regisztrációhoz 5 db felhasználói profilt vagy fiókot tudunk hozzárendelni. Alapesetben azért, hogy a haveroknak is adha… kis családunk tagjai is használhassák. Külön tudsz rá korhatár-korlátozást tenni, más nyelvi alapbeállítást alkalmazni, stb… De mivel az előzőekben profi Netflixnevelőkké képeztük magunkat, nem elégedhetünk meg ennyivel!

Miközben az ajánlásaink megtisztításán és megbízhatóvá tételén dolgoztunk az előző két részben, emeljük az egészet egy következő szintre! Mert még mindig bekavarhat egy-egy szokásos műsortípuson kívülálló tevékenység. Mindenki ezerféle dologra használja a Netflixet, mégis mindenkinek van egy fő csapásiránya, amit nagyobb százalékban néz. Ilyenkor jól jönne, ha minden más sallangot egyszerűen leválaszthatnánk az elsődleges igényeinkről.

Az Ultimate Pro tipp:

Ezt a leghatékonyabban úgy tehetjük meg, hogy ennek a másodlagos kategóriának csinálunk egy külön profilt. Ezáltal nem fog bekavarni pl a sötét horrorokra hangolt ajánlásaikba holmi pozitív vacak. Legegyszerűbben saját példámat tudom felhozni:


Imádom a filmeket. Ebből viszont mindenevő vagyok. Ezért van Netflixem. Semmi más nem érdekel. Sorozatok ritkán, a filmvígjátékokat pedig kifejezetten nem szeretem. A klasszikus TV-műsorokat pótló dolgokat meg egyesen kerülöm (realityk, TV-show-k, tehetségkutatók, stb). Viszont tudom értékelni a jó stand-upot, vagy egy jó sitcomot. Ha ezeket a szokásos filmes dolgaim között nézem meg, egyből elkezd amerikai vígjátékokat dobálni, amíg ki sem látok belőlük. Ezt elkerülendő nyitottam egy másik profilt, és elneveztem Comedy-nek. Itt nézem a Jóbarátokat, Jerry Seinfeldet, koncerteket, és mindenféle könnyedebb szórakozást a családdal. Itt aztán jöhet ajánlásba a Pretty Woman, a Wine Country, meg a Koszorúslányok, vagy egy kajás műsor, és meg fogjuk találni az ideális vasárnap délutáni programot a családdal, míg a komolyabb szórakozásom megbízhatóan érintetlen marad, és ott továbbra is jó találatokat fogok kapni díjszezon idején.

De továbbmegyek: kíváncsiságból nemrég csináltam egy harmadik profilt is, aminek az alapértelmezett nyelvnek beállítottam a magyart. Így előkerültek olyan, a kínálatban addig nem látott magyar filmek is, amihez nincs angol nyelvű felirat, így ezt a fiókot nálunk az idősebb családtagok is használják már. Itt egyébként olyan európai kincsekre is rá lehet lelni, mint pl a tavalyi hazai Titanic Filmfeszitválon nagy sikerrel futott francia Revenge (azért, mert nincs hozzá angol fordítás, viszont magyar felirat van) –mondjuk ezt azért nagyiéknak nem nagyon ajánlgatnám 😀

De persze a Netflix tele van jobbnál jobb kategóriával, amire ugyanúgy lehetne akár külön szolgáltatót is építeni. Ezekre érdemes lehet egy másodlagos fiókot csinálni, ha nagyon „pedáns” felhasználó vagy. Animék, koncertek, dokumentumfilmek, TV-showk, főzős műsorok, stand-upok, mind-mind végtelen tartalommal rendelkeznek, és mindnek vannak külön alműfajai amiből ajánlgatni tud a rendszer.

Összegezve, ezt a pár dolgot betartva tudod a Netflix algoritmusait arra ösztönözni, hogy megbízhatóbb ajánlásokat mutasson, és releváns találatokat kapj:


– Értékeld a látott filmeket! (Link az első részhez)

– Csinálj listát! (Link a második részhez)

– Ha úgy érzed, nyiss új profilt!

Ezekkel már kis idő után is biztosan elérheted a műsortárban lévő rejtett kincseket is, amik között biztosan találsz olyan egyedi filmeket, amik a te egyedi ízlésed kedvenc filmje lesz.

Írta: SoZi

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.