Oszd meg a cikket másokkal is:
Fotó: Mediaplay

2019-ben teljesen nyilvánvaló, hogy az otthoni szórakoztatás ma a világ egyik legnagyobb biznisze. A Netflix az évtized elején már egy olyan világméretű tendenciát indított el, amely évek óta emberek millióit tartja lázban, és a többi médiavállalat még ma is csak próbálja ezt a sikermintát saját szolgáltatására vetítve lemásolni, hogyan formálja és változtassa évről évre a modern tartalomfogyasztást.

Ennek központi, mára már teljesen elfogadott eleme a binge-watching, ami szabad fordításban annyit tesz, hogy a néző egy sorozat teljes évadát egyszerre (szinte szünet nélkül) nézi meg, úgymond „ledarálja” az összes epizódot, ami mértéktelen gyakorlat esetén komoly függőséget tud okozni, és a streaming globális terjedésével ez még inkább hatványozódik. Az évtized közepén még számunkra is idegenként hatott ez a szokás (míg hozzánk is elért a streaming forradalom), de mára kiderült, hogy a binge-watching is komoly szerepet játszott abban, hogy a Netflix 2020-ra a világ legnagyobb tartalomgyártója lett. Szinte biztosnak gondolom, hogy – ha csak nem következik be valami egészen váratlan fordulat a streaming piacon (melynek semmi jelét sem látom) – a Netflix tovább fogja erőltetni ennek a darálós sorozatnézésnek a közönségvonzó jelenségét, tehát valamennyi sorozatát teljes évaddal fogja megjelentetni, akár egy nap több sorozatát is.

A TV Time egy olyan alkalmazás, amelyet millióan használnak, legyen szó iPhone-ról vagy Androidról, és a felhasználók nagyon szeretik. A TV Time alkalmazás segítségével bárki elmentheti kedvenc sorozatait vagy műsorait, és ennek segítségével nyomon követheti kedvenc sorozatának valamennyi epizódját, akár heti bontásban is. Amikor az applikáció jelzi, hogy egy sorozat négy vagy annál több epizódját valaki rövid időn belül egymás után nézett meg, a TV Time név nélkül, de regisztrálja a jelenséget, ami ezáltal tökéletesen beleillik a binge-watching fogalmába. A TV Time csapata az így nyert adatokból rendszeresen publikálja az összesített binge-watching listát, heti, havi és most éves bontásban is.

Mi az a TV Time alkalmazás, és mitől ennyire népszerű?

A TV Time olyan közösségi platform (akár a Facebook), amivel a felhasználók Androidon, IOS-en és PC-n nyomon követhetik a sorozatokat (és most már filmeket is), saját listákat készíthetnek, és reagálhatnak mások listájára, akár hírfolyamot is létrehozhatnak az egyes műsorok és az epizódok alatt. A TV Time felhasználói bázisa drasztikusan emelkedik, már több mint 12 millióan használják, napi átlag 1 millióan figyelik az adatbázisban szereplő 12 billió epizódot a 65 ezer választható sorozatból, amelyből a Netflixnek és a HBO GO-nak köszönhetően nagyon sok nálunk is nézhető legaálisan magyar nyelven. Az applikációban saját (akár eredeti vagy művésznévvel) profilt hozhatunk létre, dedikált háttérképpel, kedvenc karakterrel, weboldallal vagy közösségi elérhetőségekkel is, regisztrálhatunk Facebookos, Twitter vagy Google fiókkal, és mindent aprólékosan beállíthatunk. A TV Time alkalmazással viszont nem lehet a kiválasztott műsorokat megnézni, azonban szinte bármire reagálhatunk benne és saját szokásunk mellett mások szokását is megismerhetjük. Az applikáció megmutatja, hogy az egyes sorozatokban, filmekben és epizódokban mely karakterek voltak a felhasználók kedvencei, milyen formában nézték legtöbben az adott tartalmat (mobil, laptop, okostévé vagy egyéb), és a műsor mennyire tetszett a többieknek, mindez százalékos lebontásban. Nyugodtan lehet állítani, hogy a TV Time a sorozat- és filmfüggők kedvenc alkalmazása, amely rengeteg hasznos funkciót tartalmaz, és nagyon egyszerű a használata.

Kövesd a Műsoront a TV Time-on, és láthatod, hogy mi mit nézünk, miket ajánlunk, reagálhatsz a műsorokra és ötleteket is adhatsz nekünk:

Műsoron

Műsoron’s Profile

A 2019- évi összesített lista alapján nem meglepő a Lucifer (Netflix) első helyezése, ahogyan a Jóbarátok (Friends, nálunk Netflix) és A Grace klinika (Grey’s Anatomy) második, illetve harmadik pozíciója sem, amelyet a Nemzsázas körzet (Brooklyn Nine-Nine, nálunk Netflix) és Stranger Things (Netflix) követ, bár utóbbit picit előrébb vártam volna (mondjuk a második pozícióba).

A Trónok harcának még úgy is sikerült a hatodik pozíciót megszereznie, hogy a rajongók azért ennél többet vártak a franchise lezárásától, ami a binge-watchingot úgy tűnik nem igazán befolyásolta.

Nézzük a teljes listát: