Szerinted mennyi előfizetője van a Netflixnek Magyarországon?

Mivel nyakunkon a Netflix teljes magyarországi lokalizációja – naponta tucatjával érkeznek szinkronok és feliratok -, ezért felvetődik a kérdés: A 2016-os részleges indulás óta egészen mostanáig vajon mennyien fizetettek elő a streaming szolgáltatásra (beleértve akik időközben megváltak a Netflixtől), és jelen pillanatban mennyien lehetnek?

Az ilyen adatokat féltve őrzik a szolgáltatók (piaci szempontból tökre érthető), ezért hasonló témában inkább csak becslésekre lehet támaszkodni, ami ha szilárd statisztikai alapokon áll, akkor nem esik túl messze a valóságtól. És azt is számításba kell venni, főként a Netflix esetében, hogy nem csak az országban élő magyarok rendelkeznek előfizetéssel. Meglepő módon nagy számban használják a streaminget olyanok, akik tartósan külföldön élnek, de anyanyelvükön szeretnék használni a szolgáltatást.

Ezért célszerű a kérdést úgy feltenni, hogy mennyien vannak azok, akik főként a magyar tartalom miatt már most is rendelkeznek Netflix előfizetéssel:

A csehországi Filmtoro.cz lehozott egy részletes tanulmányi anyagot arról, hogyan alakult az országban a Netflix eddigi pályafutása, külön kitérve a tartalmak lokalizálására és a lehetséges előfizetőkre (aki beszéli a nyelvet, annak érdemes elolvasni). Ebből kiindulva gyorsan rákérdeztem a helyi Netflixes közösség vezetőjénél, hogy beszéljünk egy kicsit az ottani tapasztalatokról.

Szerinte a cikkben szereplő becslés (100 ezer előfizetésre vonatkozik) még alá is becsüli a lehetséges csehországi előfizetők számát, náluk a külhoni kérdésről nem esett szó. Ezért úgy véli, hogy a valós szám inkább közelebb áll a 130 ezer felhasználóhoz, és ez kizárólag a cseh területre lehet igaz, az anyanyelvi szinten közel álló szlovák felhasználókra nem vonatkozik.

Nyilvánvaló dolog, hogy pontos adattal csak a szolgáltató rendelkezik, de a levezetett becslés meglehetősen reálisnak tűnik, főleg azután, hogy már tavaly tavasszal is történt hasonló számolás, és idén januárban egy nagyszabású petícióval sikerült elérniük, hogy Szlovákiában is elérhetőek legyenek az elkészült cseh szinkronhangok és feliratok (Erről itt olvashatsz bővebben).

A Filmtoto szerint így néz ki a Netflix globális felhasználói bázisa az USA után:

Kanada kb. 6 millió
Közép- és Dél-Amerika kb. 18 millió
Afrika kb. 1 millió
Közel-Kelet és Észak-Afrika kb. 3 millió
Távol-Kelet és Ausztrália kb. 18 millió
Nyugat-Európában kb. 38,5 millió
Kelet-Európa kb. 3 millió

Ebből Lengyelország, Románia és Oroszország másfél millió, így a kisebb országokra marad úgy másfél millió, ezért a korábbi statisztikákat is figyelembe véve szűkült le Csehországra 100 ezer előfizető.

Az sem lenne túl bölcs dolog, ha a magyar előfizetői számokat a cseh becslések alapján szeretnénk megközelíteni, hiszen az Eurostat adatai alapján népesség tekintetében kimutatható néhány millió eltérés a javukra, vannak kulturális és tartalomfogyasztási eltérések is ( gondolok itt az illegális tartalmak használatára, valamint a többi szolgáltató magatartására), és régebb óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

Így tehát csak a Filmtoro által bemutatott ábrák, adatok és grafikonok, illetve a legaktívabb hazai Netflixes közösség (Netflix Magyar Tartalom) tapasztalatai alapján lehetne bármit is megbecsülni, ami valószínűleg a csehekkel szemben sokkal távolabb esne a reális előfizetői számtól, így nem sok értelme lenne. Viszont miként az említett tanulmány is rámutat, immár egyre többeket foglalkoztat a kérdés, hogy a Netflix Kelet-Európában mennyi előfizetővel számolhat, és mennyien vannak azok, akik egy teljes lokalizáció, tehát sokkal több szinkron és magyar kezelőfelület esetén stabil előfizetőkké válnának.

Ez döntően fogja befolyásolni, hogy hosszú távon a Netflix hogyan kalkulál a magyar igényekkel, és mindez hogyan viszonyul az egész régióhoz. Azt már most tudni lehet, hogy egyre jobban kezdi kiismerni a hazai tartalomfogyasztási szokásokat, és ehhez igazítja a frissen lokalizált tartalmait.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.