Bridget Jones Harisnyás Pippinek öltöztetve

Korábban már írtam a hazai sorozatgyártás lendületéről, és a trendbe most a Viasat3 is beszállt, közel 45 percesre szabott napi sorozatával. A 200 első randi ugyan nem a csatorna saját ötlete (konkrétan egy argentin telenovella, a Ciega a Citas feldolgozása), de műsoridejével valamint eredeti ötletre épülő tematikájával mégis ígéretes próbálkozásnak tekinthető. Nem beszélve arról, hogy a Viasat első ilyen jellegű kontentje, így adott volt, hogy mi is végre műsorra tűzzük, mit kapunk hétköznap este, romantikus vígjátékmasniba csomagolva.

200randifo.png

A csomag tartalma

Az várható volt, hogy egy hasonló, hazai viszonyokban mért nagyszabású sorozat esetében a látvány lesz az elsődleges. Ettől persze ne azt várjuk, hogy minden agyongiccselt színkavalkádként villog majd a képernyőn, de a különböző helyszínek, nyitó és záró vágójelenetek, valamint aprólékosan felépített díszletek maximálisan illeszkednek a ma elvárt trendekhez. Lineáris vetítési struktúra miatt más egy hagyományos SD, és megint más egy nagy felbontású adó esetében. Mivel a Viasat3 a legtöbb szolgáltatónál HD-ben is sugároz, így az abban történő megjelenítés valóban pazar látványt fog nyújtani. De ez csak egy része annak, hogy miként válik egy napi sorozat a nézők mindennapos esti elfoglaltságává. Mert ha mindez csak egy felfújt látványvilágban képes kiemelkedőt alkotni, a dolog éppen úgy süllyed majd alá a televíziózás pöcegödrébe, mint tette azt a Marslakók, szúrós rózsabokor mintájára. Ezért fektettem kiemelt hangsúlyt arra, hogy a 200 első randi külcsini köntösén kívül mivel táplálták a számunkra oly fontos belső tartalmat, ami által a sorozat nagy tömegekben képes nézőket ültetni a csatorna elé, így egyfajta értéket is biztosít a szakma egészének.

200elso2.jpg

Csak részben spoileres

A sztori dióhéjban: Luca a rádiós szerkesztő éli nagypolgári, ám tehetős édesanyja köldökzsinórját mellőző átlagos életét. Azért írom, hogy átlagos, mert van melója, lakása és autója is, ami közepes viszonyokat feltételez a néző számára. Az megint más kérdés, hogy a 30 év körüli lánynak nincs pasija, ugyanis párkapcsolati kérdésekben elég bénácskának van feltüntetve. Luca karaktere viszont egy jól eltalált forma, ami kedvező benyomást ad az egész sorozatnak. Ugyanez kevésbé mondható el a többiekről. A rádiós kollégák szinte egytől egyig annyira béna figurák, hogy az első 20 percet követően kezdtem félni, az egész ezen a tipikus gyújtóponton fog elvérezni. De nem tette. És ez annak köszönhető, hogy Luca tényleg egy eredeti forma, nincs a szerepe túltolva, és az őt megformáló Gáspár Kata is kellően képes azonosulni az ilyen típusú szerencsétlen, ám jó humorú karakterrel. És amikor színre lép egy új szerkesztő, Mészáros András színész képében, kettejük játéka már erős nyomatékot ad, hogy a dolog valamelyest sínre került, és érdemes a sorozatot továbbnézni. Aztán következik a fősodrony, hogy Luca kihallgatja, hogy édesanyja mennyire semmirekellőnek is tartja őt valójában. A történet ezután átkapcsol egy következő fokozatra, és Luca fogadást köt édesanyjával, hogy húga esküvőjéig felszed egy pasit, és kikupálja esetlen kinézetét. Szerencsére a sorozat ezáltal kap egy vicces és érdekes talpazatot, amiből bármit lehet építeni, csak a készítők kreativitásán múlik mennyire képes ebből továbbfejlődni.

Többségében a párbeszédek persze unalmasak, és néha annyira nevetségesen semlegesek, hogy már egy amatőr társulatra emlékeztet, egyenesen az óvodai színképzőből. Számomra érthetetlen, miért kell még mindig ennyire bugyuta karakterekkel és monológokkal operálni, de pozitívumként értékelendő, hogy a lényeg, tehát a főszereplő szövegvilága rendes előkészületről árulkodik. Luca anyukája borzalmas, mint ahogyan Luca húgának újdonsült vőlegénye is, de reménykedjünk abba, hogy a folytatást már nem rájuk fogják építeni, és a pilot legvégén volt néhány bizakodó momentum, amire összességében bátran egy „továbbnézemet” merek állítani.

200elso3.jpg

200elso4.jpg

Ha azt vesszük figyelembe, hogy a Viasat első napisorozatos próbálkozása, az összkép meglehetősen kellemes, és nem is túl hivalkodó. Szép képek jellemzik, ötletes a karakterbemutatás, valamint helyenként valódi poénok játsszák a főszerepet, ami szintén jó pont egy olyan sorozat részéről, ami egyrészt épít csak romantikára, valódi küldetése viszont a nézők rendszerszintű megnevettetése. Rendben van, hiszen én ritkán szoktam ilyen jellegű sorozaton szórakozni, de apró jelekből kivehető, van még 200 első ranira a tarsolyában.

A sorozat hétköznap esténként, 21.00-kor látható a Viasat3-on.

Ha szeretnél sorozatokról és filmes betétekről moderált Facebookos csoportban beszélgetni, ráadásul a kávé is bejövő számodra -de nem Coelho-idézeteken keresztül -, akkor csatlakozz hozzánk: Sorozatok, filmek, kávé csoport.

Derecskei Zoltán

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.

Leave a Reply